Home » Standard Test Signals Objective Questions
Multiple Choice Questions

Standard Test Signals Objective Questions

Standard Test Signals Objective Questions

1. A feedback control systems has the inherent capability that its parameter can be adjusted to alter both its transient and steady state responses.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Feedback’s inherent capability is that its parameter can be adjusted to alter both transient and steady state responses as together they are referred to as time responses.

2. Transient response analysis is done for_________ systems.

a) Unstable
b) Stable
c) Conditionally stable
d) Marginally stable

Answer: b

Explanation: In case the system happens to be unstable, we need not proceed with its transient response analysis.

3. The input signals to control systems are not known fully ahead of time, the characteristics of control system which suddenly strain a control system are:

a) Sudden shock
b) Sudden change
c) Constant velocity and acceleration
d) All of the mentioned

Answer: d

Explanation: System dynamic behavior for analysis and design is therefore judged and compared under standard test signals.

4. Standard test signals in control system are:

a) Impulse signal
b) Ramp signal
c) Unit step signal
d) All of the mentioned

Answer: d

Explanation: Standard test signals are impulse, ramp and unit step all of the above to test the dynamic behavior of the control system.

5. The nature of transient response is revealed by ______________

a) Sine wave
b) Cos wave
c) Tan wave
d) Test signals

Answer: d.

Explanation: The nature is dependent on system poles not on the dynamic inputs.

6. It is generally used to analyze the transient response to one of the standard test signals.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: For analyzing transient response mainly step is used and also other signals mainly ramp and parabolic are not used for this analysis but they are used for steady state analysis.

7. Step signal is the signal whose values is :

a) 1 for all values greater than zero
b) Indeterminate at zero
c) It is zero for time less than zero
d) All of the mentioned

Answer: d

Explanation: Step signal is the signal whose value varies from zero to level in zero time.

8. Ramp input :

a) Denotes constant velocity
b) Value increases linearly with time
c) It denotes constant velocity and varies linearly with time
d) It varies exponentially with time

Answer: c

Explanation: Ramp signal denotes constant velocity and also basic definition states that its value increases linearly with time.

9. A perfect impulse has one value at zero time instant but otherwise zero elsewhere.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: A perfect impulse signal has infinite value at zero but mathematically only a small pulse is taken with finite limits.

10. To find system’s response by means of convolution integral ____________ of the system is used.

a) Sum
b) Difference
c) Exponential
d) Weighing

Answer: d.

Explanation: Impulse response of a system is the inverse Laplace transfer function of its Laplace function.

Similar Articles:

Related Articles

Sensivity Enhancement for NMR Spectroscopy Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Electrical Measurements and Instrumentation Objective Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Top 100 Control Systems Objective Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Thermal Conductivity Analyzers Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Silica Analyzer Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Bode Plots MCQ

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox