Home » Nyquist Stability Criterion
Multiple Choice Questions

Nyquist Stability Criterion

Nyquist Stability Criterion MCQ

1. Which principle specifies the relationship between enclosure of poles & zeros by s-plane contour and the encirclement of origin by q(s) plane contour?

a) Argument
b) Agreement
c) Assessment
d) Assortment

Answer: a

Explanation: Argument principle specifies the relationship between enclosure of poles & zeros by s-plane contour and the encirclement of origin by q(s) plane contour.

2. If a Nyquist plot of G (jω) H (jω) for a closed loop system passes through (-2, j0) point in GH plane, what would be the value of gain margin of the system in dB?

a) 0 dB
b) 2.0201 dB
c) 4 dB
d) 6.0205 dB

Answer: d

Explanation: Gain Margin is calculated by taking inverse of the gain where the Nyquist plot cuts the real axis.

3. For Nyquist contour, the size of radius is _______

a) 25
b) 0
c) 1
d) ∞

Answer: d

Explanation: For Nyquist contour, the size of radius is ∞.

4. Consider a feedback system with gain margin of about 30. At what point does Nyquist plot crosses negative real axis?

a) -3
b) -0.3
c) -30
d) -0.03

Answer: b

Explanation: Gain Margin is always inverse of the point which cuts the Nyquist on the real axis.

5. According to Nyquist stability criterion, where should be the position of all zeros of q(s) corresponding to s-plane?

a) On left half
b) At the center
c) On right half
d) Random

Answer: a

Explanation: According to Nyquist stability criterion zeroes must lie on the left half on the s plane.

6. If the system is represented by G(s) H(s) = k (s+7) / s (s +3) (s + 2), what would be its magnitude at ω = ∞?

a) 0
b) ∞
c) 7/10
d) 21

Answer: a

Explanation: On calculating the magnitude of the system and putting the value of frequency one gets the magnitude as 0.

7. Consider the system represented by the equation given below. What would be the total phase value at ω = 0? 200/[s3 (s + 3) (s + 6) (s + 10)].

a) -90°
b) -180°
c) -270°
d) -360°

Answer: c

Explanation: The phase can be calculated by the basic formula for calculating phase angle.

8. Due to an addition of pole at origin, the polar plot gets shifted by ___ at ω = 0 ?

a) -45°
b) -60°
c) -90°
d) -180°

Answer: c

Explanation: Addition of pole causes instability to the system.

9. In polar plots, if a pole is added at the origin, what would be the value of the magnitude at Ω = 0?

a) Zero
b) Infinity
c) Unity
d) Unpredictable

Answer: b

Explanation: Addition of pole causes instability to the system.

10. In polar plots, what does each and every point represent w.r.t magnitude and angle?

a) Scalar
b) Vector
c) Phasor
d) Differentiator

Answer: c

Explanation: Each and every point on the polar plot is the phasor where value of frequency varies.

Similar Articles:

Related Articles

Liquid Chromatograph- Mass Spectrometer

S Bharadwaj Reddy

Robotic Control System – Part II

S Bharadwaj Reddy

PLC Interview Questions and Answers

S Bharadwaj Reddy

Gas Chromatography Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Fluorescent Spectrometer Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Biosensors Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox