Home » Ion Analyzer Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Ion Analyzer Questions & Answers

Ion Analyzer Questions & Answers

1. If a solid or liquid membrane is placed in pure water, the membrane dissolves slightly, producing an equilibrium concentration of the measured ion. This is represented as __________

a) A constant, Eo
b) Activity
c) Blank correction, Cb
d) Concentration of standard solution, Cs

Answer: c

Explanation: If a solid or liquid membrane is placed in pure water, the membrane dissolves slightly, producing an equilibrium concentration of the measured ion. This is represented as blank correction, Cb. This is the constant background for all measurements.

2. During which of the following conditions is the blank correction not necessary?

a) If sample concentration rises in linear response region
b) If sample concentration falls in linear response region
c) If sample concentration rises in non-linear response region
d) If sample concentration falls in non-linear response region

Answer: b

Explanation: The blank correction is not necessary if sample concentration falls in linear response region. This is the constant background for all measurements.

3. During which of the following conditions is the blank correction necessary?

a) If sample concentration rises in linear response region
b) If sample concentration falls in linear response region
c) If sample concentration rises in non-linear response region
d) If sample concentration falls in non-linear response region

Answer: d

Explanation: The blank correction is necessary if sample concentration falls in non-linear response region. This is the constant background for all measurements.

4. Ion analysers need calibration once in which of the following durations?

a) Every two or three hours
b) Every nine or ten hours
c) Every 24 hours
d) Every 48 hours

Answer: a

Explanation: Ion analysers need calibration every two or three hours. Temperature affects the output.

5. In ion analysers, which of the following serve the dual purpose of controlling the operating current of FET and providing current gain?

a) FET itself does it
b) SCR
c) Op-amp
d) Diode

Answer: c

Explanation: In ion analysers, op-amp serves the dual purpose of controlling the operating current of FET and providing current gain. Two FETs are operated as source followers.

6. The presence of dirt or moisture degrades which of the following?

a) Circuit components
b) High input impedance of buffer amplifier
c) Low input impedance of buffer amplifier
d) Low output impedance of buffer amplifier

Answer: b

Explanation: The presence of dirt or moisture degrades the high input impedance of buffer amplifier. Solder flux may also degrade it.

7. Which of the following is not a type of ground in ion analyser?

a) Chassis and electrostatic ground
b) Digital ground
c) Analog ground
d) Reference ground

Answer: d

Explanation: There is no such point as reference ground. Three types of grounding is provided which are chassis and electrostatic ground, digital ground and analog ground.

8. The timing for microprocessor and for all signals is generated by the CPU clock.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: The timing for microprocessor and for all signals is generated by the CPU clock. A crystal may be present to provide clock signals.

9. Which of the following is the only operator entry required in PC-based ion analysers?

a) Hardware set-up
b) Signal measurement
c) Calibration
d) Sample calculation

Answer: c

Explanation: Calibration is the only operator entry required in PC-based ion analysers. The operator has to enter the concentration of calibration standards.

10. The analog and digital grounds are connected together in ion analysers.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: The analog and digital grounds are not connected together in ion analysers. This is to ensure that the digital signals never flow through the same conductor as analog signals.

Related Articles

Actuators Questions and Answers

S Bharadwaj Reddy

Liapunov’s Stability Criterion – Part II

S Bharadwaj Reddy

Control Systems Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

Feedback Compensation

S Bharadwaj Reddy

Single Beam and Double Beam Instruments

S Bharadwaj Reddy

Optimal Control Problems – Part 2

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Ion Analyzer Questions & Answers

WordPress Image Lightbox

Send this to a friend