Home » Parameter Optimization
Multiple Choice Questions

Parameter Optimization

Parameter Optimization

1. A conditionally stable system exhibits poor stability at :

a) Low frequencies
b) Reduced values of open loop gain
c) Increased values of open loop gain
d) High frequencies

Answer: b

Explanation: A conditionally stable system is the system which is stable only for certain values of K and exhibits poor stability at the reduced values of open loop gain.

2. The type 0 system has ______ at the origin.

a) No pole
b) Net pole
c) Simple pole
d) Two poles

Answer: a

Explanation: The type of the system is defined as the property of the system which has pole at the origin.

3. The type 1 system has ______ at the origin.

a) No pole
b) Net pole
c) Simple pole
d) Two poles

Answer: c

Explanation: The type of the system is defined as the pole at the zero and type 1 is defined as the 1 pole at the origin.

4. The type 2 system has at the origin.

a) No net pole
b) Net pole
c) Simple pole
d) Two poles

Answer: d

Explanation: Type of the system is defined as the number of pole at origin and type 2 is the 2 poles at the origin.

5. The position and velocity errors of a type-2 system are :

a) Constant, constant
b) Constant, infinity
c) Zero, constant
d) Zero, zero

Answer: c

Explanation: The position and velocity error of the type 2 system is zero and a constant value as for type 2 system velocity error is finite while acceleration error is infinite.

6. Velocity error constant of a system is measured when the input to the system is unit _______ function.

a) Parabolic
b) Ramp
c) Impulse
d) Step

Answer: b

Explanation: Velocity error constant of a system is measured when the input to the system is unit ramp function then only velocity error is finite but error due to other inputs are not defined.

7. In case of type-1 system steady state acceleration is :

a) Unity
b) Infinity
c) Zero
d) 10

Answer: b

Explanation: In case of type-1 system steady state acceleration is infinity as for the type less than 3 acceleration is not defined it is infinity.

8. If a step function is applied to the input of a system and the output remains below a certain level for all the time, the system is :

a) Not necessarily stable
b) Stable
c) Unstable
d) Always unstable

Answer: a

Explanation: If the input is bounded and output is also bounded then the system is always stable and step input is bounded and the output is always under certain li its then the system is stable.

9. Which of the following is the best method for determining the stability and transient response?

a) Root locus
b) Bode plot
c) Nyquist plot
d) None of the mentioned

Answer: a

Explanation: Root locus is the best method for determining stability of the transient response as it gives the exact pole zero location and also their effect on the response.

10. Phase margin of a system is used to specify which of the following?

a) Frequency response
b) Absolute stability
c) Relative
d) Conditional stability

Answer: b

Explanation: Phase margin of the system can be used for determining the absolute stability of the system.

Similar Articles:

Related Articles

Diagonalization

S Bharadwaj Reddy

Magnetic Deflection Mass Spectrometer Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Infrared Gas Analyzers Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Instrumentation of ESR Spectrometer

S Bharadwaj Reddy

Electron Spin Resonance

S Bharadwaj Reddy

The Z-Transfer Function

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox