Home » Components of Mass Spectrometer Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Components of Mass Spectrometer Questions & Answers

Components of Mass Spectrometer Questions & Answers

1. Which of the following is not a component of mass spectrometer?

a) Inlet system
b) Sweep generator
c) Ion transducer
d) Mass analyser

Answer: b

Explanation: Sweep generator is not a component of mass spectrometer. It is a component of NMR spectrometer.

2. Which of the following can be introduced into the ionization chamber directly?

a) Solid samples with low vapour pressure
b) Solid samples with high vapour pressure
c) Liquid samples with low density
d) Liquid samples with high density

Answer: a

Explanation: Solid samples with low vapour pressure can be introduced into the ionization chamber directly.

3. Inlet system is also known as which of the following?

a) Initial system
b) Sample reservoir
c) Sample handling system
d) Element injection system

Answer: c

Explanation: Inlet system introduces the sample into the ion source. Hence, it is called sample handling system.

4. Which of the following is normally done to convert the sample into gaseous state?

a) Sample is pressurized
b) Chemical reactions are made to occur
c) Sample is heated
d) Sample is cooled

Answer: c

Explanation: The sample must always be in gaseous state. Hence, liquid sample must be heated before introducing them into the ionization chamber.

5. Which of the following probes are used for the introduction of the sample?

a) Silica
b) Quartz
c) Graphite
d) Silver

Answer: a

Explanation: Solid samples with low vapour pressure are introduced into the entrance of the chamber. They are introduced using silica or platinum probe.

6. Which of the following is not a type of ionisation?

a) Field ionisation
b) Spontaneous ionisation
c) Spark ionisation
d) Chemical ionisation

Answer: b

Explanation: Spontaneous ionisation is not a type of ionisation. In mass spectrometer, ionisation is brought about by thermal or electrical energy.

7. Mass analyser is similar to which of the following in optical spectrometer?

a) Source
b) Monochromator
c) Detector
d) Sample

Answer: b

Explanation: Mass analyser is similar to monochromator in optical spectrometer. It separates ions according to their mass/charge ratio.

8. Which of the following is not one of the types of mass analyser?

a) Magnetic sector analyser
b) Frequency sweep analyser
c) Double focussing spectrometer
d) Time of flight analyser

Answer: b

Explanation: Frequency sweep analyser is not a type of mass analyser. There are many devices available for mass analysis.

9. Which of the following is not a type of ion detector used in mass spectrometers?

a) Electron multiplier
b) Flame emission detector
c) Faraday cup collector
d) Photographic plates

Answer: b

Explanation: Flame emission detector is not a type of ion detector used in mass spectrometers. Ion detectors produce current on the output side when there are ions on the input side.

10. Which of the following is used to inject liquid samples?

a) Hypodermic needle
b) Glass bulb
c) Capillary tube
d) Curvette

Answer: a

Explanation: Liquid samples are injected through hypodermic needles. It is vaporized at low pressure.

11. Under which of the following temperatures is the ionisation chamber maintained?

a) 100oC
b) 200oC
c) 300oC
d) 400oC

Answer: b

Explanation: The ionisation chamber is maintained at 200oC. It is also maintained at low pressure.

12. Given below is the block diagram of mass spectrometer. Identify the unmarked component.

a) Inlet system
b) Ionisation chamber
c) Vacuum system
d) Ion transducer

Answer: d

Explanation: The unmarked component is ion transducer. It will give current at the output at its output side when ions are present on the input side.

13. Which of the following is not a characteristic of nebulizers that are commonly used?

a) Low cost
b) Low uptake rate
c) High efficiency
d) High uptake rate

Answer: d

Explanation: Commonly used nebulizers have low uptake rate. They also have low cost and high efficiency.

14. In glow discharge ion source, the sample is atomised by which of the following process?

a) Evaporation
b) Sputtering
c) Heating
d) Annealing

Answer: b

Explanation: In glow discharge ion source, the sample is atomised by the process of sputtering. It not only atomizes the sample but also provides means by which these atoms are ionized

Similar Articles:

Related Articles

Transfer Functions Objective Questions

S Bharadwaj Reddy

The Z-Transfer Function

S Bharadwaj Reddy

Difference Equations

S Bharadwaj Reddy

Basic Control Loops Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

pH Measurement Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

High Pressure Liquid Chromatography Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox