Home » Dissolved Oxygen Analyzer Questions and Answers
Multiple Choice Questions

Dissolved Oxygen Analyzer Questions and Answers

Dissolved Oxygen Analyzer Questions and Answers

1. Which of the following transducers must be used for dissolved oxygen analyser?

a) Potentiometric
b) Polarographic
c) Ion-selective electrode
d) Optical transducer

Answer: b

Explanation: Polarographic transducer must be used for dissolved oxygen analyser. Dissolved oxygen is the measure of ability of water to sustain aquatic life.

2. How does solubility of oxygen in water change with respect to temperature?

a) It decreases with increase in temperature
b) It increases with increase in temperature
c) It decreases with decrease in temperature
d) It does not depend on temperature

Answer: a

Explanation: Solubility of oxygen in water decreases with increase in temperature. Dissolved oxygen is the measure of ability of water to sustain aquatic life.

3. The water to be analysed flows into the condenser through which of the following components?

a) Filter
b) Semi-permeable membrane
c) Throttling device
d) Platinum filament

Answer: c

Explanation: The water to be analysed flows into the condenser through a throttling device. It is cooled in the condenser.

4. Which of the following is the function of the throttling device?

a) Filtering
b) Maintains pH of water
c) Purifies water
d) Maintains constant flow rate

Answer: d

Explanation: The function of the throttling device is to maintain a constant flow rate. The water then passes into the condenser.

5. Which of the following section plays a major role in maintaining the accuracy of the dissolved oxygen analyser?

a) Analysing section
b) Inlet section
c) Transmitting section
d) Condensing section

Answer: c

Explanation: Transmitting section plays a major role in maintaining the accuracy of the dissolved oxygen analyser. It is the section after the analysing section.

6. Which of the following bridges are used in dissolved oxygen analyser?

a) Kelvin’s bridge
b) Wheatstone bridge
c) Schering’s bridge
d) Anderson’s bridge

Answer: b

Explanation: Wheatstone bridge is used in dissolved oxygen analyser. Initially, the bridge is in balanced condition.

7. In dissolved oxygen analyser, the electrometer consists of which of the following solutions?

a) Calcium hydroxide solution
b) Magnesium hydroxide solution
c) Potassium hydroxide solution
d) Calcium oxide solution

Answer: c

Explanation: In dissolved oxygen analyser, the electrometer consists of potassium hydroxide solution. It produces hydrogen due to electrolysis process.

8. The dissolved oxygen analyser is based on which of the following meters?

a) Amperometer
b) Katharometer
c) pH meter
d) Voltmeter

Answer: b

Explanation: The dissolved oxygen analyser is based on katharometer. It works on the principle of thermal conductivity detector.

9. Oxygen content can be controlled by adding which of the following materials with water?

a) Acidic solution
b) Basic solution
c) Iodine
d) Hydrazine

Answer: d

Explanation: Oxygen content can be controlled by adding hydrazine with water. It is important to maintain dissolved oxygen content in boilers to reduce corrosion.

10. In dissolved oxygen analyser, normally more than one condenser is used.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: In dissolved oxygen analyser, normally more than one condenser is used. The condensers are present in the condenser section.

Similar Articles:

Related Articles

Optimal Control Problems – Part 2

S Bharadwaj Reddy

Temperature and Humidity Objective Questions

S Bharadwaj Reddy

PLC Interview Questions and Answers

S Bharadwaj Reddy

Necessary Conditions for Stability & Non-Linear Systems

S Bharadwaj Reddy

Nyquist Stability Criterion

S Bharadwaj Reddy

Differential Equations of Physical Systems & Dynamics of Robotic Mechanisms

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox