Home » Surface Spectroscopic Techniques
Multiple Choice Questions

Surface Spectroscopic Techniques

Surface Spectroscopic Techniques

1. Surface is usually more than _____ atomic layer deep and is a region of ________ atomic potentials.

a) One, uniform
b) One, non-uniform
b) Two, uniform
d) Two, non-uniform

Answer: b

Explanation: Surface is more than one atomic layer deep and is a region of non-uniform atomic potentials. The outermost layer of atoms is called as surface.

2. Surface analysis can provide information that classic methods like microscopic cannot.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Surface analysis can provide information that classic methods like microscopic cannot. It is better than reflectivity, adsorption isotherms, etc.

3. In surface spectrometer, which of the following beam is analysed?

a) Reflected beam
b) Absorbed beam
c) Refracted beam
d) Incident beam

Answer: a

Explanation: When a beam is focussed on a surface, one beam enters the material and a second beam is reflected. The reflected beam is analysed.

4. Which of the following is a type of electron spectroscopy?

a) MIKES
b) Auger spectroscopy
c) Secondary ion mass spectroscopy
d) Ion scattering spectroscopy

Answer: b

Explanation: Auger spectroscopy is a type of electron spectroscopy. Electron spectroscopy for chemical analysis is also a type of electron spectroscopy.

5. Surface analysis cannot provide any chemical information directly.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: Surface analysis can provide chemical information. Electron and ion spectroscopic techniques are types of surface analysis.

6. Which of the following is also known as X-ray photoelectron spectroscopy?

a) Auger electron spectroscopy
b) Electron impact spectroscopy
c) Electron spectroscopy for chemical analysis
d) Secondary ion mass spectroscopy

Answer: c

Explanation: Electron spectroscopy for chemical analysis is also known as X-ray photoelectron spectroscopy. It is an effective technique for detecting the elements.

7. Which of the following methods utilizes the emission of low energy electrons in a process?

a) Auger electron spectroscopy
b) Electron impact spectroscopy
c) Electron spectroscopy for chemical analysis
d) Secondary ion mass spectroscopy

Answer: a

Explanation: Auger electron spectroscopy utilizes the emission of low energy electrons in auger process. It is one of the commonly employed techniques.

8. Which of the following is the abbreviation of ESCA?

a) Electron scattering chemical analysis
b) Emission spectroscopy combination analysis
c) Electron spectroscopy for chemical analysis
d) Electron spectrum chemically analysed

Answer: c

Explanation: The abbreviation of ESCA is Electron spectroscopy for chemical analysis. It is a type of electron spectroscopy.

9. Which of the following methods use soft X-rays to eject electrons from inner shell orbitals?

a) Auger electron spectroscopy
b) Electron impact spectroscopy
c) Electron spectroscopy for chemical analysis
d) Secondary ion mass spectroscopy

Answer: c

Explanation: Electron spectroscopy for chemical analysis use soft X-rays to eject electrons from inner shell orbitals. It is a type of electron spectroscopy.

10. Which of the following is the abbreviation of SIMS?

a) Secondary ion mass spectroscopy
b) Spectrum ionization mass spectroscopy
c) Scattering ions mass spectroscopy
d) Spectral ionization mass spectroscopy

Answer: a

Explanation: Secondary ion mass spectroscopy is the abbreviation of SIMS. It is a type of ion spectroscopy.

Similar Articles:

Related Articles

Concepts of State, State Variables & State Model

S Bharadwaj Reddy

Cascade Compensation in Time Domain

S Bharadwaj Reddy

Operation of Chromatography Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Temperature Measurement Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

PLC Interview Questions and Answers

S Bharadwaj Reddy

Tuning of PID Controllers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox