Home » Measurement and Instrumentation Objective Questions – Part 4
Multiple Choice Questions

Measurement and Instrumentation Objective Questions – Part 4

Measurement and Instrumentation Objective Questions

1. The decibel is a measure of

a) Current
b) Voltage
c) Power
d) Power level

Ans : (d)

2. Power gain in decibels is equal to voltage gain in decibels only when

a) Input impedance is equal to output impedance
b) Output impedance is zero
c) Never
d) Input impedance is zero

Ans : (a)

3. An ideal amplifier has

a) Noise figure of 0 db
b) Noise figure of more than 0 db
c) Noise factor of unity
d) Noise figure of less than 1 db

Ans : (c)

4. Fidelity represents

S1: Reproduction of signal
S2: Reproduction of phase relation

a) S1 and S2 are true
b) S1 and S2 are false
c) S1 false and S2 true
d) S1 true and S2 false

Ans : (d)

5. If the current gain of the amplifier is X, its voltage gain is Y, then its power gain will be

a) X/Y
b) X*Y
c) X+Y
d) X-Y

Ans : (b)

6. In an amplifier, the coupling capacitors are employed for

a) Limiting the bandwidth
b) Matching the impedance
c) Preventing of Dc mixing with input or output
d) Controlling the output

Ans : (c)

7. The amplifier which has no drift is called as

a) Differential amplifier
b) DC amplifier
c) Single ended amplifier
d) Chopper amplifier

Ans : (d)

8. The amplifier gain varies with frequency. This happens mainly due to

a) Miller effect
b) Presence of external and internal capacitance
c) Logarithmic increase in its output
d) Inter stage transformer

Ans : (b)

9. The outstanding characteristics of a D.C. amplifier is its

a) Ability to amplify Dc and low frequency signals
b) Temperature stability
c) Utmost economy
d) Avoidance of frequency sensitive components

Ans : (a)

10. Isolation amplifier actually operates on the principle of

a) Filtering
b) Attenuation
c) Clipping
d) Amplification

Ans : (b)

11. Isolation amplifiers are also called as

a) DC amplifier
b) Output amplifier
c) Inverting amplifier
d) Iso-amps

Ans : (d)

12. The improper response time of the amplifier in the biomedical recorders

a) Affects the gain of the amplifier
b) Delays the signals
c) Changes the shape of the waveform of the signal
d) Attenuates the signals

Ans : (c)

13. To reduce common mode interference during recording of bio signals one can use______

a) Buffer amplifier
b) Differential amplifier
c) Single ended amplifier
d) Chopper amplifier

Ans : (b)

14. Resistively generated inference arises through incorrect ______

a) Grounding
b) Current density at the electrodes
c) Supply voltage
d) Input impedance

Ans : (a)

15. CMRR is more in_____

a) Single ended amplifier
b) Differential amplifier
c) Inverting operational amplifier
d) Chopper amplifier

Ans : (b)

16. For biomedical applications the mostly used amplifier is

a) Single ended amplifier
b) Differential amplifier
c) Inverting operational amplifier
d) Chopper amplifier

Ans : (b)

17. _____ amplifier is used to drive the recorder.

a) Power amplifier
b) Pre amplifier
c) Operational amplifier
d) Differential amplifier

Ans : (a)

18. When a number of components are fabricated on same IC chip it is necessary to provide isolation between two different components for input interconnection is called

a) Input amplification
b) Input differentiation
c) Common mode rejection
d) Input isolation

Ans : (d)

19. A chopper amplifier

a) Converts AC signal from low frequency to high frequency
b) Converts DC signal from low frequency to high frequency
c) Converts AC signal from low frequency to DC high frequency
d) Converts DC signal from low frequency to high frequency

Ans : (b)

20. Power amplifier is provided with

S1: Cross over distortion compensation
S2: Offset control

a) S1 is true & S2 is false
b) S2 is true & S1 is false
c) Both S1 & S2 are true
d) Both S1 & S2 are false

Ans : (c)

21. Pre amplifier isolation in ECG circuit is to

a) Increase input impedance
b) Decrease input impedance
c) Increase output impedance
d) Decrease output impedance

Ans : (a)

22. Raising input impedance of pre amplifier reduces

a) Input current
b) Output current
c) Stray current
d) Grid current

Ans : (c)

23. Common mode rejection ratio is defined as ratio of

a) Common mode gain to differential mode gain
b) Differential mode gain to common mode gain
c) Common mode gain at input to differential mode gain at input
d) Common mode gain at output to differential mode gain at output

Ans : (b)

24. An electrometer amplifier has high input impedance of

a) 1010?
b) 105?
c) 1020?
d) 1015?

Ans : (d)

25. When the input of differential amplifier V1 = 0, then the differential amplifier is said to be operated in

a) Common mode
b) Differential mode
c) Non inverting mode
d) Inverting mode

Ans : (c)

26. When either one of the inputs to the differential amplifier is equal to zero then it is said to be operated in

a) Single ended mode
b) Differential mode
c) Non inverting mode
d) Inverting mode

Ans : (a)

27. The negative feed back in an amplifier

a) Reduces voltage gain
b) Increases the voltage gain
c) Increases the gain band width product
d) Reduces the input impedances

Ans : (a)

28. Feedback in an amplifier always helps in

a) Increasing its input impedance
b) Increasing its gain
c) Controlling its output
d) Stabilizes its gain

Ans : (c)

29. Using mechanical chopper we cannot achieve high chopping rates due to their

a) Input impedance
b) Output impedance
c) Response time
d) Inertia

Ans : (d)

30. The CMRR of a typical IC OPAMP is

a) 70 dB
b) 80 dB
c) 85 dB
d) 75 dB

Ans : (b)

31. A ————– is usually a display device used to produce a paper record of analog wave form.

a) Graphic pen recorder
b) Electron microscope
c) X-Y recorder
d) Oscilloscope

Ans : (a)

32. The _________ of a recording system is the magnitude of input voltage required to produce a standard deflection in a recorded trace.

a) Accuracy
b) Linearity
c) Sensitivity
d) Resolution

Ans : (c)

33. A recorder is said to have good frequency response when the sensitivity of the system is ____ for all frequencies present in the signal.

a) Unity
b) Zero
c) Infinity
d) Constant

Ans : (d)

34. In phase response of a recorder noise level _____ with the band width of a system.

a) Increases
b) Decreases
c) Reaches unity
d) Reaches infinity

Ans : (a)

35. Function of microscope is

S1: To magnify object, under observation
S2: To resolve the object

a) S1 is true & S2 is false
b) S2 is true & S1 is false
c) Both S1 & S2 are true
d) Both S1 & S2 are false

Ans : (c)

36. In electron microscope the projection of the motion on a plane normal to magnetic induction (B) will be a circle of radius (r)

a) mVsin?+eB
b) mVsin?/eB
c) mVsin?-eB
d) mVsin?*eB

Ans : (b)

37. Match the following

1. Electron microscope – (A) Electron gun
2. Oscilloscope – (B) Condensing magnetic lens
3. Galvanometric recorder – (C) Recording head
4. Magnetic recorder – (D) Drive motor

a) 1-A, 2-B, 3-C, 4-D
b) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
c) 1-B, 2-A, 3-D, 4-C
d) 1-C, 2-D, 3-A, 4-B

Ans : (c)

38. In PMMC writing system, the magnitude of pen deflection is proportional to

S1: Current flowing through the coil
S2: Voltage in the coil

a) S1 is true & S2 is false
b) S2 is true & S1 is false
c) Both S1 & S2 are true
d) Both S1 & S2 are false

Ans : (a)

39. Duration of rotation of pen in the PMMC system depends upon _____

a) Phase angle
b) Frequency
c) Magnitude
d) Direction

Ans : (d)

40. The shorter wave length of the electron permits the detailed examination of tiny objects due to reduction of ___________ effects

a) Reflection
b) Diffraction
c) Refraction
d) Polarization

Ans : (b)

41. Which of the following recorder gives slow response

a) X-Y recorder
b) Oscillographic
c) Galvanometric
d) Magnetic

Ans : (c)

42. The use of storage oscilloscope

S1: Viewing rapidly changing non repetitive wave forms
S2: Recording average values

a) S1 is true & S2 is false
b) S2 is true & S1 is false
c) Both S1 & S2 are true
d) Both S1 & S2 are false

Ans : (b)

43. In X-Y recorders, the self balancing potentiometers plot emf as a function of

a) Another emf
b) Frequency
c) Time
d) Pressure

Ans : (a)

44. In strip chart recorders, the self balancing potentiometers plot emf as a function of

a) Another emf
b) Frequency
c) Time
d) Pressure

Ans : (c)

45. The slewing speed of X-Y recorder is

a) 1.6 m/s
b) 1.3 m/s
c) 1.4 m/s
d) 1.5 m/s

Ans : (d)

46. The resolution limit of electron microscope is

a) 2 A.V
b) 1 A.V
c) 1.5 A.V
d) 1.2 A.V

Ans : (b)

47. _______ is also known as halftone storage or mersh storage.

a) Variable persistence storage
b) Bistable storage
c) Flat storage
d) CRT

Ans : (a)

48. Storage oscilloscope operates on the principle of

a) Primary emission
b) Deflection
c) Secondary emission
d) Diffusion

Ans : (c)

49. The writing speed of fast storage oscilloscope is

a) 2000 cm/?s
b) 1000 cm/?s
c) 1500 cm/?s
d) 2500 cm/?s

Ans : (a)

50. Stress and strain curves are plotted using

a) Magnetic tape recording
b) X-Y recording
c) Galvanometric
d) PMMC writing systems

Ans : (b)

Similar Articles:

Related Articles

Nuclear Magnetic Resonance Spectrometer Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Level Measurement Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

X-Ray Absorption Meter Questions and Answers

S Bharadwaj Reddy

DC Circuits Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

UV Visible Spectrometers Questions and Answers

S Bharadwaj Reddy

Linearizing Effect & Regenerative Feedback MCQ

S Bharadwaj Reddy

2 comments

Jefferson leopardo February 15, 2017 at 8:31 am

Very good,boy!

Reply
mukesh April 9, 2017 at 5:35 pm

its so nice

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox