Home » Special Designs of Ion Selective Electrodes Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Special Designs of Ion Selective Electrodes Questions & Answers

Special Designs of Ion Selective Electrodes Questions & Answers

1. Which of the following gas permeable membrane is used for ammonia gas sensing electrode?

a) Silicon rubber
b) Microporous Teflon membrane
c) Fluorocarbon
d) Polythene

Answer: c

Explanation: Gas permeable membrane used for ammonia sensing electrode is fluorocarbon membrane. For each gas different membranes are used.

2. Which of the following gas permeable membrane is used for carbon dioxide gas sensing electrode?

a) Silicon rubber
b) PVC membrane
c) Fluorocarbon
d) Polythene

Answer: a

Explanation: Gas permeable membrane used for carbon dioxide sensing electrode is silicon rubber membrane. For each gas different membranes are used.

3. The response time of biocatalytic membrane electrode is poor when used with complex organic molecules.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: The response time of biocatalytic membrane electrode is good even when used with complex organic molecules. But, the membrane is costly.

4. Which of the following reference electrode is placed in the solution of carbon dioxide electrode?

a) Calomel electrode
b) Silver/silver chloride electrode
c) Mercury/mercury sulphate electrode
d) Glass electrode

Answer: b

Explanation: A silver/silver chloride reference electrode is placed in the solution. A glass electrode is also placed in the solution but it is not a reference electrode.

5. Biocatalytic membrane electrode cannot be used for the measurement of which of the following gases?

a) Ammonia
b) Carbon dioxide
c) Hydrogen
d) Nitrogen

Answer: d

Explanation: Biocatalytic membranes cannot be used for the measurement of nitrogen. It can be used for the measurement of other three gases.

6. The biocatalytic membrane used in ammonia selective electrode is which of the following?

a) Urea
b) Urease
c) Acrylamide
d) Polyacrylamide

Answer: b

Explanation: The biocatalytic membrane used in ammonia selective electrode is urease. It is used for the detection of ammonia.

7. Which of the following materials are used as gel to which biocatalytic membrane is fixed in ammonia selective electrode?

a) Urea
b) Urease
c) Acrylamide
d) Polyacrylamide

Answer: c

Explanation: The material used as gel to which biocatalytic membrane is fixed in ammonia selective electrode is acrylamide. This is attached to the ion selective electrode directly.

8. The biocatalytic membrane is attached to the glass electrode using which of the following materials?

a) Nylon mesh
b) Teflon
c) Silicon rubber
d) Polythene

Answer: a

Explanation: The biocatalytic membrane is attached to the glass electrode using nylon mesh. Cellophane film can also be used.

9. The response time of the biocatalytic electrode is a function of thickness of the enzyme layer.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: The response time of the biocatalytic electrode is a function of thickness of the enzyme layer. It is also a function of diffusion of the layer in the sample solution.

10. In carbon dioxide electrode, the membrane separates which of the following?

a) Sodium carbonate, magnesium chloride
b) Magnesium hydrogen carbonate, sodium chloride
c) Sodium hydrogen carbonate, sodium chloride
d) Magnesium carbonate, magnesium chloride

Answer: b

Explanation: In carbon dioxide electrode, the membrane separates sodium hydrogen carbonate and sodium chloride. Sodium hydrogen carbonate is the internal electrolyte.

Similar Articles:

Related Articles

Robotic Control System – Part I

S Bharadwaj Reddy

Nyquist Stability Criterion

S Bharadwaj Reddy

Temperature Measurement Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

Hydrocarbons Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Top 10 Industrial safety Objective Questions

S Bharadwaj Reddy

State Variable Analysis – Part I

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox