Home » Stability of Nonlinear System
Multiple Choice Questions

Stability of Nonlinear System

Stability of Nonlinear System

1. Stability of a system implies that :

a) Small changes in the system input does not result in large change in system output
b) Small changes in the system parameters does not result in large change in system output
c) Small changes in the initial conditions does not result in large change in system output
d) Small changes in the initial conditions result in large change in system output

Answer: a

Explanation: Stability of the system implies that small changes in the system input, initial conditions, and system parameters does not result in large change in system output.

2. A linear time invariant system is stable if :

a) System in excited by the bounded input, the output is also bounded
b) In the absence of input output tends zero
c) Both a and b
d) None of the mentioned

Answer: c

Explanation: A system is stable only if it is BIBO stable and asymptotic stable.

3. Asymptotic stability is concerned with :

a) A system under influence of input
b) A system not under influence of input
c) A system under influence of output
d) A system not under influence of output

Answer: b

Explanation: Asymptotic stability concerns a free system relative to its transient behavior.

4. Bounded input and Bounded output stability notion concerns with :

a) A system under influence of input
b) A system not under influence of input
c) A system under influence of output
d) A system not under influence of output

Answer: a

Explanation: BIBO stability concerns with the system that has input present.

5. If a system is given unbounded input then the system is:

a) Stable
b) Unstable
c) Not defined
d) Linear

Answer: c

Explanation: If the system is given with the unbounded input then nothing can be clarified for the stability of the system.

6. Linear mathematical model applies to :

a) Linear systems
b) Stable systems
c) Unstable systems
d) All of the mentioned

Answer: b

Explanation: As the output exceeds certain magnitude then the linear mathematical model no longer applies.

7. For non-linear systems stability cannot be determined due to:

a) Possible existence of multiple equilibrium states
b) No correspondence between bounded input and bounded output stability and asymptotic stability
c) Output may be bounded for the particular bounded input but may not be bounded for the bounded inputs
d) All of the mentioned

Answer: d

Explanation: For non-linear systems stability cannot be determined as asymptotic stability and BIBO stability concepts cannot be applied, existence of multiple states and unbounded output for many bounded inputs.

8. If the impulse response in absolutely integrable then the system is :

a) Absolutely stable
b) Unstable
c) Linear
d) None of the mentioned

Answer: a

Explanation: The impulse response must be absolutely integrable for the system to absolutely stable.

9. The roots of the transfer function do not have any effect on the stability of the system.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: The roots of transfer function also determine the stability of system as they may be real, complex and may have multiplicity of various order.

10. Roots with higher multiplicity on the imaginary axis makes the system :

a) Absolutely stable
b) Unstable
c) Linear
d) None of the mentioned

Answer: b

Explanation: Repetitive roots on the imaginary axis makes the system unstable.

Similar Articles:

Related Articles

Detection System of Liquid Chromatography Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

AC Circuits Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

Cascade Compensation in Time Domain

S Bharadwaj Reddy

Cascade Compensation in Frequency Domain

S Bharadwaj Reddy

Z & S Domain Relationship

S Bharadwaj Reddy

Diagonalization

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox