Home » Thermal Conductivity Analyzers Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Thermal Conductivity Analyzers Questions & Answers

Thermal Conductivity Analyzers Questions & Answers

1. Thermal conductivity analyzers cannot be used in which of the following measurements?

a) Hydrogen in blast furnace gases
b) Determination of argon in oxygen in the process of air decomposition
c) Sulphur dioxide in roasting gases in production of sulphuric acid
d) Oxygen from a mixture of oxygen and nitrogen

Answer: d

Explanation: Thermal conductivity analyzers cannot be used in analysing oxygen from a mixture of oxygen and nitrogen. This is because the thermal conductivity of oxygen and nitrogen is almost the same.

2. In which of the following conditions can thermal conductivity analyzer be used for multi-component mixtures?

a) When all the components have same thermal conductivities
b) When all the components have very different thermal conductivities
c) When all but one component have same thermal conductivities
d) When all components have very different thermal conductivities except two of them which are the same

Answer: c

Explanation: When all but one component have same thermal conductivities, thermal conductivity analyzer can be used for multi-component mixtures. The mixture is then treated as a binary mixture.

3. Which among the following elements has the highest thermal conductivity?

a) Nitrogen
b) Oxygen
c) Hydrogen
d) Chlorine

Answer: c

Explanation: Hydrogen has the highest thermal conductivity. Chlorine has the lowest thermal conductivity in the list.

4. Which of the following materials are generally not used for the construction of filaments in thermal conductivity analyzers?

a) Tungsten
b) Gold
c) Platinum
d) Kovar

Answer: b

Explanation: Gold is generally not used for the construction of filaments in thermal conductivity analyzers. The materials used have high temperature-coefficient of resistance.

5. Thermistors have positive temperature-coefficient of resistance.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: Thermistors have negative temperature-coefficient of resistance. RTDs have positive temperature-coefficient of resistance.

6. Which of the following is not the characteristic of thermistors used in thermal conductivity analyzers?

a) High negative temperature co-efficient of resistance
b) Slow response
c) Extremely sensitive
d) Low cost

Answer: b

Explanation: Thermistors have fast response. They are arranged as heat sensing elements in Wheatstone bridge.

7. How can high speed of response be obtained in thermal conductivity analyzers?

a) By increasing the pressure of gas surrounding the filaments
b) By reducing the pressure of gas surrounding the filaments
c) By reducing the temperature of gas surrounding the filaments
d) By increasing the temperature of gas surrounding the filaments

Answer: b

Explanation: High speed of response be obtained in thermal conductivity analyzers by reducing the pressure of gas surrounding the filaments. It is reduced to few millimetres of mercury absolute.

8. Which of the following bridges are used in thermal conductivity analyzers?

a) Wheatstone bridge
b) Kelvin’s bridge
c) Anderson’s bridge
d) Schering’s bridge

Answer: a

Explanation: Wheatstone bridge is generally used in thermal conductivity analyzers. Themistors or hot-wires can be used as filament.

9. Which of the following is generally used as indicators in bridges in thermal conductivity analyzers?

a) Voltmeter
b) Ammeter
c) Galvanometer
d) Wattmeter

Answer: c

Explanation: Galvanometer is generally used as indicator in bridges in thermal conductivity analyzers. The galvanometer reading is a measure of the thermal conductivity of the gas.

10. Changes in composition of gas stream give rise to changes in thermal conductivity of the gas stream.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Changes in composition of gas stream give rise to changes in thermal conductivity of the gas stream. This principle is used in thermal conductivity analyzers.

Similar Articles:

Related Articles

Design Considerations for Higher Order Systems

S Bharadwaj Reddy

Ion Transducers Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Fourier Transform NMR Spectroscopy Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

The inverse z-transform & Response of Linear Discrete Systems

S Bharadwaj Reddy

Detection System of Liquid Chromatography Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Infrared Spectrometers Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox