Home » Time of Flight Mass Spectrometer
Multiple Choice Questions

Time of Flight Mass Spectrometer

Time of Flight Mass Spectrometer

1. Which of the following is not a component of the time of flight analyser spectrometer?

a) Ion source
b) Field free separation region
c) Electron multiplication region
d) Photo tube

Answer: d

Explanation: Phototube is not a component of time of flight mass spectrometer. Time of flight mass analyser is a type of mass spectrometer.

2. Time of flight mass spectrometer has unlimited mass range.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Time of flight mass spectrometer is a type of mass spectrometer. It has unlimited mass range.

3. Which of the following is not an advantage of mass spectrometer?

a) Simple
b) Rugged
c) High sensitivity
d) Unlimited mass range

Answer: c

Explanation: Time of flight mass spectrometers have limited sensitivity and resolution. They are simple and rugged.

4. All the ions entering the tube have the same kinetic energy.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Separation of ions occurs while they are moving from the ion source to the detector. All the ions entering the tube have the same kinetic energy.

5. If all the ions have the same kinetic energy how are their masses related to their velocities?

a) Mass and velocity are equal
b) Mass and velocity are not related
c) Mass and velocity are directly proportional
d) Mass and velocity are inversely proportional

Answer: d

Explanation: If all the ions have the same kinetic energy, mass and velocity are inversely proportional. This is used in separation of ions.

6. Which of the following is true about time of flight analyser spectrometers?

a) Lighter particles arrive at the detector earlier
b) Heavier particle arrive at the detector earlier
c) Lighter and heavier particles arrive together at the detector
d) Lighter particles do not reach the detector

Answer: a

Explanation: Lighter particles arrive at the detector earlier than the heavier particles. The time difference is used to separate the electrons according to their mass.

7. In time of flight mass spectrometer, ions are formed by which of the following methods?

a) Pulsed ionization method
b) Acceleration method
c) Dynamic method
d) Ion excitation method

Answer: a

Explanation: In time of flight mass spectrometer, ions are formed by pulsed ionisation method. It is a type of mass spectrometer.

8. The evacuated tube is also known as which of the following?

a) Pulse tube
b) Detector tube
c) Drift tube
d) Acceleration tube

Answer: c

Explanation: The evacuated tube is also known as drift tube. The electrons move from source to detector through the tube.

9. The current produced by ions arriving at the collector necessitates the use of which of the following?

a) Wide band amplifier
b) Narrow band amplifier
c) Wide band filter
d) Narrow band filter

Answer: a

Explanation: The current produced by ions arriving at the collector has very short duration.Hence, it necessitates the use of wide band amplifier.

10. Which of the following is an ion optic device in which ions pass through a mirror and their flight is reversed?

a) Reversal device
b) Reflectron
c) Mirror arrangement
d) Separation chamber

Answer: b

Explanation: Reflectron is an ion optic device in which ions pass through a mirror and their flight is reversed. It is used in time of flight mass spectrometer.

11. Which of the following statements about mass spectrometers are not true?

a) Time of flight mass spectrometer has the ability to record entire mass spectrum at a time
b) Time of flight mass spectrometers have poor resolution
c) Conventional spectrometer detects only one peak at a time
d) All spectrometers have the ability to record entire mass spectrum at a time

Answer: d

Explanation: Conventional spectrometer detects only one peak at a time. Time of flight mass spectrometer has the ability to record entire mass spectrum at a time.

Similar Articles:

Related Articles

Realization of Basic Compensators

S Bharadwaj Reddy

Robotic Control System – Part I

S Bharadwaj Reddy

Feedback and Non-feedback Systems Objective Questions

S Bharadwaj Reddy

Controllability & Observability

S Bharadwaj Reddy

Types of NMR Spectrometers Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Thermal Conductivity Analyzers Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox