Home » Liapunov’s Stability Criterion – Part I
Multiple Choice Questions

Liapunov’s Stability Criterion – Part I

Liapunov’s Stability Criterion – Part I

1. If the system is asymptotically stable irrespective that how close or far it is from the origin then the system is:

a) Asymptotically stable
b) Asymptotically stable in the large
c) Stable
d) Unstable

Answer: b

Explanation: For the good control system system must be stable and if the system is asymptotically stable irrespective that how close or far it is from the origin then the system is asymptotically stable in large.

2. A system is said to be locally stable if:

a) The region S (e) is small
b) There exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r
c) Every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity
d) They are unstable

Answer: a

Explanation: By the definition of Liapunov’s stability criteria a system is locally stable if the region of system is very small.

3. The system is asymptotically stable at the origin if :

a) It is stable
b) There exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r
c) Every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity
d) It is unstable

Answer: d

Explanation: By the definition of Liapunov’s stability criteria the system is asymptotically stable at the origin if there exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r and every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity .

4. The system is asymptotically stable in the large at the origin if :

a) It is stable
b) There exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r
c) Every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity
d) Both a and c

Answer: d

Explanation: By the definition of Liapunov’s stability criteria the system is asymptotically stable in the large at the origin if there exist a real number >0 such that || x (t0) || <=r and every initial state x (t0) results in x (t) tends to zero as t tends to infinity.

5. The stability of non-linear systems:

a) Disturbed steady state coming back to its equilibrium state
b) Non-linear systems to be in closed trajectory
c) In limit cycles that is oscillations of the systems
d) All of the mentioned

Answer: d

Explanation: For the stability of non-linear systems as they differ from the linear systems as they have disturbed state coming back to its equilibrium and in closed trajectory and in limit cycles that is oscillations in the system.

6. The direct method of Liapunov is :

a) Concept of energy
b) Relation of stored energy
c) Using the equation of the autonomous systems
d) All of the mentioned

Answer: d

Explanation: Liapunov has two methods as direct and indirect and the direct method of Liapunov is using concept of energy, relation of stored energy and using the equation of the autonomous systems.

7. The results for the energy :

a) Energy of the system is non-negative
b) Energy of the system decreases as t increases
c) Energy is non-negative and decreases as t increases
d) Energy is negative

Answer: c

Explanation: Energy is defined as the work done or force which produces certain displacement and the results for the energy are that energy of the system in non-negative and it decreases as t increases.

8. The visual analogy of the Liapunov energy description is:

a) Ellipse
b) Circle
c) Square
d) Rectangle

Answer: a

Explanation: For the results of the Liapunov energy the loci is traced by the Liapunov energy description and is a ellipse.

9. The idea that the non-negative scalar functions of a system state can also answer the question of stability was given in Liapunov function:

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: The stability of the liapunov function can be determined with the help of the scalar functions of a system state.

10. The method of investigating the stability using Liapunov function as the ________________

a) Direct method
b) Indirect method
c) Not determined
d) Always unstable

Answer: a

Explanation: Liapunov’s stability is the major factor of the autonomous functions and it can be determined with the help of the direct method.

Similar Articles:

Related Articles

The Z-Transform

S Bharadwaj Reddy

Ion Analyzer Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Hydraulic Systems Objective Questions

S Bharadwaj Reddy

Radiofrequency Mass Spectrometer

S Bharadwaj Reddy

State Variables & Linear Discrete Time Systems

S Bharadwaj Reddy

Ion Transducers Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox