Home » Electron Probe Microanalyser Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Electron Probe Microanalyser Questions & Answers

Electron Probe Microanalyser Questions & Answers

1. Which of the following is not a type of optics employed in electron probe microanalyser?

a) Electron optics
b) Light optics
c) X-ray optics
d) Gamma optics

Answer: d

Explanation: Gamma optics is not a type of optics used in electron probe microanalyser. Electron optics, light optics and X-ray optics are employed.

2. The electron optics consists of an electron gun followed by which of the following components?

a) Collimator
b) Slit
c) Amplifier
d) Electron beam probe

Answer: d

Explanation: The electron optics consists of an electron gun followed by electron beam probe. This is formed by two electro-magnetic lenses.

3. The specimen is mounted inside which of the following components?

a) Test tube
b) Glass capillary tube
c) Vacuum column
d) Curvette

Answer: c

Explanation: The specimen is mounted inside the vacuum column in the instrument. It is under the beam as the target.

4. The electrons are accelerated by voltages in which of the following ranges?

a) 5 and 50kV
b) 50 and 500kV
c) 500 and 5000kV
d) 25 and 250kV

Answer: a

Explanation: The whole system operates in a vacuum. The electrons are accelerated by voltages in the range of 5 and 50kV.

5. Electron probe microanalyser is a method of destructive elemental analysis.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Electron probe microanalyser uses a finely focussed electron beam to excite the X-rays. It is a method of destructive elemental analysis.

6. Which of the following is the effective resolution limit in electron probe microanalyser?

a) 1mm
b) 10mm
c) 100mm
d) 1000mm

Answer: a

Explanation: The electrons spread laterally and longitudinally in the sample by approximately 1mm. Hence, the effective resolution limit is 1mm.

7. Micro probe analyser cannot be used on inhomogeneous material.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: Micro probe analyser can be used on inhomogeneous material. It can also be focussed on a very small area.

8. X-ray emission must be analysed against a background of _______ radiation.

a) Blue
b) Yellow
c) White
d) Green

Answer: c

Explanation: X-ray emission must be analysed against a background of white radiation. Microprobe has poorer sensitivity than XRF spectrometer.

9. Which of the following is the limit of detectability of electron microprobe analyser?

a) 10-14 g
b) 10-140 g
c) 10-7 g
d) 10-70 g

Answer: a

Explanation: Electron microprobe analyser allows the analysis of extremely small objects. The limit of detectability is 10-14 g.

10. The alternative method using laser does not analyse vapours by which of the following methods?

a) Mass spectrometer
b) Optical emission
c) Absorption photometry
d) X-ray photometry

Answer: d

Explanation: The alternative method using laser does not analyse vapours by X-ray photometry. This method is gaining popularity.

Similar Articles:

Related Articles

Output Regulator & the Tracking Problem

S Bharadwaj Reddy

Liquid Scintillation Counters Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Nyquist Stability Criterion

S Bharadwaj Reddy

Ion Analyzer Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Process Pressure Measurement Objective Questions

S Bharadwaj Reddy

PLC Interview Questions and Answers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox