Home » Detection System of Liquid Chromatography Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Detection System of Liquid Chromatography Questions & Answers

Detection System of Liquid Chromatography Questions & Answers

1. Bulk property detectors used in liquid chromatography does not respond to which of the following properties?

a) Refractive index
b) Density
c) Properties of solutes
d) Dielectric constant

Answer: c

Explanation: Bulk property detectors respond only to bulk properties of mobile phase. It does not respond to properties of solutes.

2. Which of the following is not a property of a good detector used in liquid chromatography?

a) Good sensitivity
b) Ability to function in the presence of large background signal
c) Short response time
d) Volume of detector must be large

Answer: d

Explanation: The volume of detector must be small. If the volume of the detector is large it may lead to band broadening.

3. Detector selectivity is more important in Liquid chromatography than in Gas chromatography.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Detector selectivity is more important in Liquid chromatography than in Gas chromatography. This is because in liquid chromatography, chances of overlapping are higher.

4. Which of the following UV absorbance detectors provide a real-time spectrum of the component of interest?

a) Continuous wavelength detector
b) Variable wavelength detector
c) Scanning wavelength detector
d) Fixed wavelength detector

Answer: c

Explanation: Scanning wavelength detector provides a real time spectrum of the component of interest. UV visible detector is the most widely used detection system.

5. Fluorescence detection is less selective than absorption detection.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: Fluorescence detection is more selective than absorption detection. This is because of its high sensitivity.

6. Which of the following detectors depend on Snell’s law at the interface between the cell wall and the flowing liquid to deflect the light beam?

a) Electrochemical detectors
b) Fluorescence detectors
c) Refractive index detectors
d) Thermal conductivity detectors

Answer: c

Explanation: Refractive index detectors depend on Snell’s law at the interface between the cell wall and the flowing liquid to deflect the light beam. Changes in refractive index are monitored by a position sensor.

7. Refractive index detectors used in liquid chromatography are not based on which of the following processes?

a) Interference
b) Refraction
c) Reflection
d) Absorption

Answer: d

Explanation: Refractive index detectors used in liquid chromatography are not dependent on absorption. It depends on reflection, refraction and interference.

8. Which of the following detectors can be used for detection of amino acids in protein hydrolyzates by introducing the reagent dansyl chloride in the sample?

a) Electrochemical detectors
b) Fluorescence detectors
c) Refractive index detectors
d) Thermal conductivity detectors

Answer: b

Explanation: Fluorescence detectors can be used for detection of amino acids in protein hydrolyzates by introducing the reagent dansylchloride in the sample. Other compounds that can be detected are petroleum products and natural products.

9. The reference cell is packed with which of the following in the Adsorption detector used in liquid chromatography?

a) Inactive glass beads
b) Porous glass beads
c) Alumina
d) Silica

Answer: a

Explanation: In Adsorption detector used in liquid chromatography, the reference cell is packed with inactive glass beads. The other detector cavity is packed with silica, alumina or porous glass beads.

10. Which of the following is true about Laser detectors used in liquid chromatography?

a) Causes thermal distortion, has decreased sensitivity
b) Causes thermal distortion, has increased sensitivity
c) Does not cause thermal distortion, has decreased sensitivity
d) Does not cause thermal distortion, has increased sensitivity

Answer: a

Explanation: Laser detectors used in liquid chromatography cause thermal distortion and have decreased sensitivity. This is because of the high energies of laser.

11. Which of the following detectors used in liquid chromatography is also called micro-adsorption detector?

a) Electrochemical detectors
b) Fluorescence detectors
c) Refractive index detectors
d) Thermal detectors

Answer: d

Explanation: Another name for the thermal detector is micro-adsorption detector. The operation depends upon temperature changes taking place due to the heat of adsorption.

12. In UV-Visible detectors, the cells are not made of which of the following materials?

a) Quartz
b) Teflon
c) Silica
d) KELF

Answer: c

Explanation: The cells in UV-Visible detectors are made of quartz, KELF and Teflon. They are not made of silica.

13. Which of the following is not a feature of refractive index type detectors?

a) Higher potential sensitivity
b) Low cost
c) High volume flow rates
d) Easy cell accessibility

Answer: c

Explanation: Refractive index type detectors have low volume flow rates. It is one of the major advantages of the refractive index type of detectors.

14. Which of the following detectors can detect almost any component?

a) Combining two UV detectors
b) Combining RI and UV detectors
c) Mass detector
d) Laser-based detectors

Answer: b

Explanation: Combining RI and UV detectors almost any component can be detected. In some cases, single detection system may give incorrect results.

15. Given below is the diagram of Ultraviolet detector used in liquid chromatography. Identify the unmarked component.

a) Collimator
b) Lens
c) Monochromator
d) Quartz window

Answer: d

Explanation: The part that is not marked is quartz window. This detector is used to detect components that absorb any wavelength in the UV-Visible region.

Similar Articles:

Related Articles

Instrument Calibration Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

Single Beam and Double Beam Instruments

S Bharadwaj Reddy

Control of the Effects of Disturbance Signals by Use of Feedback

S Bharadwaj Reddy

Output Regulator & the Tracking Problem

S Bharadwaj Reddy

Electron Probe Microanalyser Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Liquid Scintillation Counters Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox