in

Concept of Stability in Control Systems

Concept of Stability in Control Systems MCQ

1. Stability of a system implies that :

a) Small changes in the system input does not result in large change in system output
b) Small changes in the system parameters does not result in large change in system output
c) Small changes in the initial conditions does not result in large change in system output
d) All of the above mentioned

Answer: d

Explanation: Stability of the system implies that small changes in the system input, initial conditions, and system parameters does not result in large change in system output.

2. A linear time invariant system is stable if :

a) System in excited by the bounded input, the output is also bounded
b) In the absence of input output tends zero
c) Both a and b
d) System in excited by the bounded input, the output is not bounded

Answer: c

Explanation: A system is stable only if it is BIBO stable and asymptotic stable.

3. Asymptotic stability is concerned with:

a) A system under influence of input
b) A system not under influence of input
c) A system under influence of output
d) A system not under influence of output

Answer: b

Explanation: Asymptotic stability concerns a free system relative to its transient behavior.

4. Bounded input and Bounded output stability notion concerns with :

a) A system under influence of input
b) A system not under influence of input
c) A system under influence of output
d) A system not under influence of output

Answer: a

Explanation: BIBO stability concerns with the system that has input present.

5. If a system is given unbounded input then the system is:

a) Stable
b) Unstable
c) Not defined
d) Linear

Answer: c

Explanation: If the system is given with the unbounded input then nothing can be clarified for the stability of the system.

6. Linear mathematical model applies to :

a) Linear systems
b) Stable systems
c) Unstable systems
d) Non-linear systems

Answer: b

Explanation: As the output exceeds certain magnitude then the linear mathematical model no longer applies.

7. For non-linear systems stability cannot be determined due to:

a) Possible existence of multiple equilibrium states
b) No correspondence between bounded input and bounded output stability and asymptotic stability
c) Output may be bounded for the particular bounded input but may not be bounded for the bounded inputs
d) All of the mentioned

Answer: d

Explanation: For non-linear systems stability cannot be determined as asymptotic stability and BIBO stability concepts cannot be applied, existence of multiple states and unbounded output for many bounded inputs.

8. If the impulse response in absolutely integrable then the system is :

a) Absolutely stable
b) Unstable
c) Linear
d) Stable

Answer: a

Explanation: The impulse response must be absolutely integrable for the system to absolutely stable.

9. The roots of the transfer function do not have any effect on the stability of the system.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: The roots of transfer function also determine the stability of system as they may be real, complex and may have multiplicity of various order.

10. Roots with higher multiplicity on the imaginary axis makes the system :

a) Absolutely stable
b) Unstable
c) Linear
d) Stable

Answer: b

Explanation: Repetitive roots on the imaginary axis makes the system unstable.

11. Roots on the imaginary axis makes the system :

a) Stable
b) Unstable
c) Marginally stable
d) Linear

Answer: c

Explanation: Roots on the imaginary axis makes the system marginally stable.

12. If the roots of the have negative real parts then the response is ____________

a) Stable
b) Unstable
c) Marginally stable
d) Bounded

Answer: d

Explanation: If the roots of the have negative real parts then the response is bounded and eventually decreases to zero.

13. If root of the characteristic equation has positive real part the system is :

a) Stable
b) Unstable
c) Marginally stable
d) Linear

Answer: b

Explanation: The impulse response of the system is infinite when the roots of the characteristic equation has positive real part.

14. A linear system can be classified as :

a) Absolutely stable
b) Conditionally stable
c) Unstable
d) All of the mentioned

Answer: d

Explanation: A system can be stable, unstable and conditionally stable also.

15. ___________ is a quantitative measure of how fast the transients die out in the system.

a) Absolutely stable
b) Conditionally stable
c) Unstable
d) Relative Stability

Answer: d

Explanation: Relative Stability may be measured by relative settling times of each root or pair of roots.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Time Response Analysis

Approximation of Higher-Order Systems by Lower Order

Control Systems Stability and Algebraic Criteria

Necessary Conditions for Stability & Non-Linear Systems