Home » Gamma Camera Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Gamma Camera Questions & Answers

Gamma Camera Questions & Answers

1. The first gamma camera is also known by which of the following names?

a) Hal camera
b) Anger camera
c) Muller camera
d) West camera

Answer: b

Explanation: The first gamma camera is also known as Anger camera. It was developed by Hal Anger.

2. Which of the following is not a component of gamma camera?

a) Collimator
b) Detector crystal
c) Pre-amplifier
d) Position logic circuit

Answer: c

Explanation: Pre-amplifier is not a component of gamma camera. It is an imaging device commonly used in medical applications.

3. Which of the following is the first object that an emitted gamma photon encounters after exciting
the body?

a) Collimator
b) Detector crystal
c) Photo multiplier tubes
d) Position logic circuit

Answer: c

Explanation: Collimator is the first object that an emitted gamma photon encounters after exciting the body. In the conventional method, the collimator is placed over the detector crystal.

4. Which of the following is a pattern of holes through gamma ray absorbing material, usually lead or tungsten?

a) Collimator
b) Detector crystal
c) Photo multiplier tubes
d) Position circuitry

Answer: a

Explanation: Collimator is a pattern of holes through gamma ray absorbing material, usually lead or tungsten. In the conventional method, the collimator is placed over the detector crystal.

5. When energy of an absorbed gamma photon is released, a flash of light is produced. This is similar to which of the following effects?

a) Photoelectric effect
b) Compton effect
c) Pair production
d) Collision effect

Answer: a

Explanation: The given effect is similar to photoelectric effect. It occurs in scintillation detector.

6. Which of the following components adds all the signals and determines where each scintillation event occurred in the detector?

a) Collimator
b) Detector crystal
c) Photo multiplier tubes
d) Position circuitry

Answer: d

Explanation: Position circuitry adds all the signals and determines where each scintillation event occurred in the detector. It is an electronic circuit and it receives all the signals from photo multiplier tube.

7. Gamma camera uses one scintillation detector. Is this statement true or false?

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: Gamma camera uses multiple scintillation detectors. Hence, it is also known as scintillation camera.

8. Gamma camera uses which of these components to produce a position intensity picture of radioactive area?

a) Collimator
b) Scintillation detector
c) Photo multiplier tubes
d) Position circuitry

Answer: b

Explanation: Gamma camera uses scintillation detector to produce a position intensity picture of radioactive area. It is an imaging device commonly used in medical applications.

9. Which of the following is known as a scintillation counter?

a) Scintillator
b) Scintillator along with a photo multiplier tube
c) Scintillator along with the crystal
d) Scintillator along with position circuitry

Answer: b

Explanation: Scintillation detector along with a photo multiplier tube is known as scintillation counter.Scintillation is the process of turning radioactive energy into light using a scintillator.

10. Straight bore collimator is used for thyroid work in medical field. Is this statement true or false?

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: Straight bore collimator is used for liver, brain, etc. Pinhole collimator is used for thyroid work.

Similar Articles:

Related Articles

Liapunov’s Stability Criterion – Part I

S Bharadwaj Reddy

Sensivity Enhancement for NMR Spectroscopy Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Robotic Control System – Part II

S Bharadwaj Reddy

Assessment of Relative Stability Using Nyquist Criterion

S Bharadwaj Reddy

Electron Probe Microanalyser Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

State Variables & Linear Discrete Time Systems

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox