Home » Gas Solid Chromatography Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Gas Solid Chromatography Questions & Answers

Gas Solid Chromatography Questions & Answers

1. Gas-solid chromatography is based on which of the following processes?

a) Partition of the analyte between a gaseous mobile phase and a stationary liquid phase
b) Adsorption of gaseous substances on solid surface
c) Ion exchange
d) Large molecules cannot penetrate through the gel

Answer: b

Explanation: Gas-solid chromatography is based on the adsorption of gaseous substances on a solid surface. It is useful for the separation of rare gases.

2. Which of the following components cannot be retained by gas-liquid columns but can be separated by using gas-solid chromatography?

a) Formaldehyde
b) Hydrogen sulphide
c) Benzene
d) Carbon dioxide

Answer: b

Explanation: Hydrogen sulphide cannot be retained by gas-liquid columns. It can be separated using gas-solid chromatography.

3. Which of the following is not an advantage of gas-solid chromatography?

a) Increased column life
b) Can be used for separation of rare gases
c) Leads to semi-permanent retention of analyte
d) Ability to retain some components that cannot be easily retained by other gas chromatography method

Answer: c

Explanation: Gas-solid chromatography leads to semi-permanent retention of analyte. Hence, it is used for limited applications.

4. The distribution coefficients of Gas-solid chromatography are greater than that of Gas-liquid chromatography.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: The distribution coefficients of Gas-solid chromatography are greater than that of Gas-liquid chromatography. The stationary phase is a solid particle.

5. Which of the following columns can be used in Gas-solid chromatography?

a) Open tubular column
b) Analytical column
c) Separation column
d) Guard column

Answer: a

Explanation: Open tubular column can be used in Gas-solid chromatography. Analytical/separation column and guard column is used in liquid chromatography.

6. Which of the following is not an advantage for the conversion of packed columns into wide bore capillaries?

a) Longer retention times
b) Longer life
c) Higher efficiency
d) Greater inertness

Answer: a

Explanation: Wide bore capillary has shorter retention time. It is an advantage. It is undesirable to have longer retention time.

7. Which of the following is not a disadvantage of gas-solid chromatography?

a) Strong retention of polar solutes
b) Lifetime is short
c) Occurrence of catalytic changes
d) Cannot be used for very wide range of components

Answer: b

Explanation: The lifetime of gas-solid chromatography is long. It can be used for geometrical isomers.

8. Gas-solid chromatography can be used only for separation of certain low molecular weight gaseous species.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Gas-solid chromatography can be used only for separation of certain low molecular weight gaseous species. This is because in gas-solid chromatography, semi-permanent retention of analyte only takes place.

9. Which of the following is a special adsorbent used in gas-solid chromatography?

a) Molecular sieves
b) Silica gel
c) Alumina
d) Starch

Answer: a

Explanation: Molecular sieves are a special adsorbent used in gas-solid chromatography. It is used in open tubular columns.

10. Which of the following properties of molecular sieves make it ideal for exclusion mechanism of separation?

a) High thermal stability
b) Large inner surface area
c) Variable framework charge
d) Ability to distinguish materials on the basis of their size

Answer: d

Explanation: Molecular sieves have the ability to distinguish materials on the basis of their size. This property can be used in separating molecules of linear structure from bulky ones.

Similar Articles:

Related Articles

Flow Measurement Objective Questions

S Bharadwaj Reddy

Level Measurement Multiple Choice Questions

S Bharadwaj Reddy

Time Response of First Order Systems Objective Questions

S Bharadwaj Reddy

State Variable Analysis – Part I

S Bharadwaj Reddy

All-pass & Minimum-phase Systems

S Bharadwaj Reddy

Electrochemical Methods for Oxygen Analysis Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox