Home » Types of NMR Spectrometers Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Types of NMR Spectrometers Questions & Answers

NMR Spectrometers Questions & Answers

1. Which of the following is not a type of NMR spectrometer?

a) Minimal type
b) Maximal type
c) Multipurpose type
d) Wideline type

Answer: b

Explanation: Maximal type is not a type of NMR spectrometer. Minimal type, Multipurpose type and Wideline type are types of NMR spectrometer.

2. Which of the following NMR spectrometers have stressed reliability and ease of operation?

a) Minimal type
b) Maximal type
c) Multipurpose type
d) Wideline type

Answer: a

Explanation: Minimal type has stressed reliability and ease of operation. It uses a permanent magnet.

3. Which of the following type of NMR spectrometer uses a frequency synthesizer to generate RF fields?

a) Minimal type
b) Maximal type
c) Multipurpose type
d) Wideline type

Answer: c

Explanation: Wideline type NMR spectrometer uses a frequency synthesizer to generate RF fields. It is a type of continuous wave NMR spectrometer.

4. In wideline NMR spectrometers, which of the following has to be supplied to the electromagnet?

a) Slowly varying low voltage
b) Rapidly varying low voltage
c) Slowly varying scan voltage
d) Rapidly varying scan voltage

Answer: c

Explanation: In wideline NMR spectrometers, slowly varying scan voltage has to be supplied to the electromagnet. This is injected using a regulator.

5. Which among the following NMR spectrometer is the more diverse spectrometer?

a) Minimal type
b) Maximal type
c) Multipurpose type
d) Wideline type

Answer: c

Explanation: Multipurpose type NMR spectrometer is more diverse. These instruments are designed mainly for research.

6. Permanent magnet cannot be used in wideline type NMR spectrometer.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: Permanent magnet can be used in wideline type NMR spectrometer. Compact, light-weight electromagnet can also be used.

7. Which of the following NMR spectrometer emphasises on high performance versatility with cost being a secondary consideration?

a) Minimal type
b) Maximal type
c) Multipurpose type
d) Wideline type

Answer: c

Explanation: Multipurpose type is mainly used for research. Hence, it emphasises on high performance versatility with cost being a secondary consideration.

8. Which of the following NMR spectrometer does not require power supply and cooling system?

a) Minimal type
b) Maximal type
c) Multipurpose type
d) Wideline type

Answer: a

Explanation: Minimal type NMR spectrometer uses a permanent magnet. Hence, it does not require power supply and cooling system.

9. Minimal type NMR spectrometer is inexpensive.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: Minimal type NMR spectrometer is inexpensive. It uses a permanent magnet and does not require a power supply.

10. Which of the following is used as coolant for magnets in continuous-wave NMR spectrometer?

a) Water
b) Liquid He
c) Liquid Na
d) Heavy water

Answer: a

Explanation: Water is used as coolant for magnets in continuous-wave NMR spectrometer. Liquid He is used for FT-NMR spectrometers.

Similar Articles:

Related Articles

Gas Chromatography Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Robotic Control System – Part II

S Bharadwaj Reddy

Auger Electron Spectroscopy

S Bharadwaj Reddy

X-Ray Fluorescence Spectrometry Questions and Answers

S Bharadwaj Reddy

Stability of Nonlinear System

S Bharadwaj Reddy

Liapunov’s Stability Criterion – Part I

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox