Home » Fluorescent Spectrometer Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Fluorescent Spectrometer Questions & Answers

Fluorescent Spectrometer Questions & Answers

1. Which of the following components of the X-ray fluorescent spectrometer induces fluorescent radiation?

a) Excitation source
b) Energy analyser
c) X-ray spectrometer
d) Detection System

Answer: a

Explanation: Excitation source induces fluorescent radiation in X-ray fluorescent spectrometer. A mono-energetic source is required for this purpose.

2. Why is a mono-energetic radiation source required in X-ray fluorescent spectrometer?

a) To provide good sensitivity
b) To provide high accuracy
c) To provide a proper range
d) To reduce unwanted background

Answer: d

Explanation: Mono-energetic radiation source is required in X-ray fluorescent spectrometer to reduce unwanted background. This occurs due to the scattering occurring over a broad range of wavelengths.

3. Which of the following does not make the X-ray tube nearly monochromatic?

a) Transmission-anode X-ray tube
b) Secondary fluorescence target
c) Slit
d) Filters

Answer: c

Explanation: Slits do not make the X-ray tube nearly monochromatic. The most commonly used source is X-ray tubes.

4. Which of the following components make use of a thin metal foil to isolate a nearly mono-energetic excitation beam?

a) Transmission-anode X-ray tube
b) Secondary fluorescence target
c) Slit
d) Filters

Answer: d

Explanation: Filters make use of a thin metal foil to isolate a nearly mono-energetic excitation beam. Nickel is one of the metals that is used in filters.

5. Energy dispersive system uses which of the following detectors?

a) Optical detector
b) Semiconductor detector
c) Thermistor
d) Bolometer

Answer: b

Explanation: Energy dispersive system uses semiconductor detectors. It consists of an excitation source and a sample.

6. In Energy dispersive system, the energy level and the number of pulses is related to which of the following?

a) Amount of sample, element involved
b) Element involved, concentration of the element
c) Concentration of the element, element involved
d) Number of atoms, amount of sample

Answer: b

Explanation: In Energy dispersive system, the energy level is related to the element involved. The number of pulses is related to the concentration of the element involved.

7. The analysis of X-ray beam by diffraction is similar to spectrum analysis carried out with a diffraction grating.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: The analysis of X-ray beam by diffraction is similar to spectrum analysis carried out with a diffraction grating. Wavelength dispersive type of meter derives its name from this fact.

8. The crystal used as X-ray grating has _______ dimensional lattice arrays?

a) One
b) Two
c) Three
d) Four

Answer: c

Explanation: The crystal used as X-ray grating has three dimensional lattice arrays. Photons can be coherently scattered using the crystals.

9. Which of the following can be done to avoid loss of intensities of X-rays due to absorption of long wavelength X-rays?

a) Apparatus must be contained in a chamber
b) Air in the chamber must be replaced by helium
c) Inert gas atmosphere must be provided
d) Proper slits must be used

Answer: b

Explanation: Air in the chamber must be replaced by helium to avoid loss of intensities of X-rays due to absorption of long wavelength X-rays. Vacuum chambers can also be used.

10. In curved crystal arrangement, angular velocity of the crystal is twice that of the detector.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: In curved crystal arrangement, angular velocity of the detector is twice that of the crystal. This arrangement is suitable for the analysis of small specimens.

11. Which of the following is the disadvantage of silicon semiconductor detector?

a) Low stable
b) Can be operated only at low temperatures
c) Have low count-rate
d) Low resolution

Answer: b

Explanation: The disadvantage of silicon semiconductor detector is that they can be operated only at low temperatures. They have high stability, high count-rate and adequate resolution.

12. Given below is the diagram of energy dispersive system. Identify the unmarked component.

a) Lens
b) Specimen
c) Sample holder
d) Energy analyser

Answer: b

Explanation: The unmarked component is specimen. This system consists of source, sample and detector.

Similar Articles:

Related Articles

Experimentation of Transfer Function

S Bharadwaj Reddy

Concept of Stability in Control Systems

S Bharadwaj Reddy

Constructing Phase-Trajectories

S Bharadwaj Reddy

Hydrogen and Glass Electrodes Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Chromatographic Behaviour of Solutes Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Instrumentation of ESR Spectrometer

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox