Home » Analyzers Based on Gas Density Questions & Answers
Multiple Choice Questions

Analyzers Based on Gas Density Questions & Answers

Analyzers Based on Gas Density Questions & Answers

1. Which of the following is the relationship between density of ideal gas and its molecular weight?

a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Linear
d) No relation

Answer: c

Explanation: Density of an ideal gas has a direct linear relation with the molecular weight of the gas.Density can be used to analyse gases.

2. Under which of the following conditions do all real gases behave as ideal gases to some extent?

a) Low temperature and low pressure
b) Low temperature and high pressure
c) High temperature and low pressure
d) Room temperature and normal pressure

Answer: d

Explanation: All real gases behave as ideal gases at room temperature and normal pressure. Hence, density can be used to analyse gases.

3. Which of the following detectors are not used in analyzers based on gas density?

a) Hot wire
b) Platinum filament
c) Thermistor
d) Thermometer

Answer: d

Explanation: Thermometer is not used as detector in analyzers based on gas density. Thermistors and hot wires are generally used.

4. When would the recorder indicate a zero base line in analyzers based on gas density?

a) When the detector on the sample side is cooler than that on the reference side
b) When the detector on the reference side is cooler than that on the sample side
c) When flow is unbalanced
d) When both the detectors are equally cooled

Answer: d

Explanation: The recorder indicates a zero base line in analyzers based on gas density when flow is balanced. When flow is balanced both the detectors are equally cooled.

5. The use of thermistor eliminates the requirement for amplification.

a) True
b) False

Answer: a

Explanation: The use of thermistor eliminates the requirement for amplification. Hence, it is generally used in analyzers based on gas density.

6. In analyzers based on gas density, the unbalance of the bridge is linearly proportional to which of the following?

a) Temperature of sample detector
b) Pressure at sample detector
c) Pressure difference between both the detectors
d) Gas-density difference between both the detectors

Answer: d

Explanation: In analyzers based on gas density, the unbalance of the bridge is linearly proportional to gas-density difference between both the detectors. Instruments based on principle of gas-density balance are commercially available.

7. Which of the following bridges are used in analyzers based on gas density?

a) Wheatstone bridge
b) Kelvin’s bridge
c) Anderson’s bridge
d) Schering’s bridge

Answer: a

Explanation: Wheatstone bridge is generally used in analyzers based on gas density. Themistors or hot-wires can be used as detectors.

8. In analyzers based on gas density, if the sample carries a gas having higher density than the detector which of the following occurs?

a) It will cause a net downward flow
b) It will cause a net upward flow
c) It splits into two beams
d) There will be no difference in flow

Answer: a

Explanation: In analyzers based on gas density, if the sample carries a gas having higher density than the detector it will cause a net downward flow. It will obstruct flow in the lower path.

9. When hot-wires are used as detectors amplification is not required.

a) True
b) False

Answer: b

Explanation: When hot-wires are used as detectors amplification is required. The amplified signal is given to the recorder.

10. Which of the following is the effective sample volume in analyzers based on gas density?

a) 10 ml
b) 20 ml
c) 5 ml
d) 50 ml

Answer: c

Explanation: The effective sample volume in analyzers based on gas density is 5ml. Instruments based on principle of gas-density balance are commercially available.

Similar Articles:

Related Articles

Sensivity Enhancement for NMR Spectroscopy Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Robotic Control System – Part II

S Bharadwaj Reddy

Time of Flight Mass Spectrometer

S Bharadwaj Reddy

Hydrogen and Glass Electrodes Questions & Answers

S Bharadwaj Reddy

Instrumentation of ESR Spectrometer

S Bharadwaj Reddy

The State Regulator Problem

S Bharadwaj Reddy

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WordPress Image Lightbox